Jehněčí s bazalkovým pestem

{"capture_mode":"AutoModule","faces":[]}
Dnes si připravíme jehněčí maso, které patřičně ochutíme domácím bazalkovým pestem. Na první pohled to sice vypadá poměrně složitě, což nás může od přípravy tohoto skvělého pokrmu odradit, ale nenechme se zmást. Jakákoliv další slova, která zdržují, jsou zbytečná, pojďme se pustit do vaření.
INGREDIENCE PRO 4 OSOBY:
MASO:
750 g jehněčího hřbetu
1 celý stroužek česneku
1 lžička muškátového oříšku
1 lžíce bezlepkové hladké mouky
špetka soli a pepře
BAZALKOVÉ PESTO:
1 velký svazek bazalky
4 stroužky česneku
1/2 lžičky soli
1/2 lžičky pepře
1/2 šálku piniových semínek
3/4 šálku extra panenského olivového oleje
1/2 šálku Parmigiano Reggiano
1/2 šálku Pecorino Romano
Nejprve si připravíme pesto a to tak, že v hmoždíři rozdrtíme krouživými pohyby nadrobno nasekané lístky bazalky, najemno nasekaný česnek sůl, pepř a piniová semínka. Důkladně protřeme proti stěnám hmoždíře, přilejeme olivový olej. Zamícháme, a poté, co nám vznikne přiměřeně hustá zelená kaše, přidáme Parmazán a Pecorino. Opět promícháme a je hotovo. Vznikne nám zhruba 1 hrnek pesta.
Jehněčí maso nejprve vcelku obalíme v mouce, do které přidáme rozdrcený muškátový oříšek, sůl a pepř.
Rozehřejeme troubu na 250 stupňů. Neoloupané brambory rozpůlené a osolené vložíme na olivovým olejem vymazaný, hrubou mořskou solí posypaný, plech, vložíme do trouby a necháme péct zhruba půl hodiny.
Téměř na konci tepelné úpravy brambor, začneme s přípravou masa. Obojí bychom totiž měli mít v ideálním případě hotovo současně.
Na pánvi rozpálíme olivový olej, a zprudka na něm orestujeme ze všech stran maso. Jakmile nám mírně zhnědne, okamžitě je z pánve vyjmeme a udržujeme je teplé (ideálně zabalené do alobalu v míse vyložené alobalem). Ztlumíme plamen a do pánve vhodíme česnek, který orestujeme. Po jeho osmahnutí jej vyjmeme. Plamen znovu ztlumíme.
Maso si nakrájíme na širší plátky, zesílíme plamen a na pánev vrátíme maso. Zprudka orestujeme z každé strany, maso by mělo zůstat uvnitř růžové a šťavnaté.
Mezitím se nám v peci připravily brambory, které z pece vyjmeme a dáme do hluboké mísy, abychom je mohli servírovat na stůl spolu s masem.
Maso vyjmuté z pánve položíme horké na talíře, obložíme trochou pesta, přidáme horké pečené brambory, které rovněž obložíme pestem, a podáváme.